Zamknij

Nietolerancja na gluten - czym jest i jak się objawia?

08:57, 05.03.2019 | materiał partnera
Skomentuj

W czasach, w których trendy wyznacza większość, bardzo szybko pojawiają się fakty i mity na temat różnych sposobów odżywiania. W ostatnich latach modne zaczęło być eliminowanie niektórych produktów lub jego części składowych. Często ta moda nie ma uzasadnienia w zdrowiu osoby eliminującej produkty. Jednak istnieje wiele osób, które z nietolerancją mają bezpośrednią styczność, bo na nią chorują.

Wiele osób musi zrezygnować całkowicie z glutenu dla swojego zdrowia

Jednym z rodzajów nietolerancji pokarmowych jest nietolerancja na gluten. To bardzo często spotykane zjawisko. Skala tego zjawiska staje się coraz bardziej popularna, a lekarze nadal do końca nie zdefiniowali, dlaczego nietolerancja na gluten to tak często spotykane zjawisko.

Czym jest gluten?

Gluten znajduje się w około 90% produktów żywnościowych. To jeden z najczęściej występujących alergenów pokarmowych, a wyeliminowanie go z diety jest bardzo trudne. Zrezygnowanie wyłącznie z chleba i makaronów nie rozwiąże problemu.

Gluten to białko roślinne występujące w nasionach żyta, jęczmienia i pszenicy. Może pojawiać się także w owsie przez zanieczyszczenie tego gatunku zboża innymi ziarnami. Zbudowany jest z dwóch rodzajów białek: gluteniny i gliadyny. Łącząc się z wodą, sprawia, że ciasto nabiera elastyczności, co daje wypiekom pulchność i wydłuża termin ważności.

Należy jednak rozróżnić odstawienie glutenu ze swojej diety od prawdziwych problemów zdrowotnych, przy których spożywanie glutenu może grozić zdrowiu lub życiu.

Najczęstsze motywy do rezygnacji z glutenu w swojej diecie to: celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten oraz alergia na pszenicę.

Celiakia - czym jest?

Celiakia jest genetyczną chorobą autoimmunologiczną. Wywołuje u osób cierpiących na nią negatywną reakcję na gluten w pożywieniu, a także czasami w kosmetykach. Zjedzony gluten przez osobę chorą powoduje atrofię komórek wyścielających jelito cienkie. To może prowadzić do niedostatecznego wchłaniania składników odżywczych.

Aktualnie wyodrębnić można około 300 symptomów celiakii. Niektóre są zupełnie oczywiste i kojarzą się z dolegliwościami przewodu pokarmowego, takimi jak: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i wymioty. Inne objawy celiakii to bóle stawów i mięśni, wysypki, anemia, a także niepłodność i zaburzenia wzrostu.

Informacją mogącą zmartwić wiele osób, to fakt, że celiakia może się uaktywnić w dowolnym wieku. Szacunkowo co setna osoba choruje na tę chorobę, jednak ze względu na specyficzne objawy, wiele osób pozostaje niezdiagnozowanych. Często mylona jest z inną alergią lub silnym stresem.

Bułkie bezglutenowe firmy SANOGLUTENFREE

Istnieją badania, które wskazują, że genetyka odpowiada w czterdziestu procentach za pojawienie się tej choroby. Czynniki stymulujące celiakię to palenie papierosów, infekcje pasożytnicze, silny stres, operacje w przewodzie pokarmowym, a także karmienie piersią oraz moment, w którym gluten wprowadza się do diety niemowląt. Debaty dotyczące wprowadzenia glutenu do diety dzieci trwają. Ogólno przyjęte reguły informują, że najlepszy czas to między 4 a 6 miesiącem życia.

CHOROBA DUHRINGA

Choroba Duhringa to inaczej opryszczkowate zapalenie skóra. Wynika ona z nietolerancji glutenu. Często określa się ją mianem skórnej postaci celiakii. Objawia się występującymi symetrycznie i charakterystycznymi zmianami skórnymi, które swędzą. Tę chorobę leczy się poprzez wyeliminowanie z diety glutenu. Choroba Duhringa najczęściej ujawnia się między 14. a 40. rokiem życia. Jest to choroba genetyczna, dlatego nierzadko występuje w rodzinach, w których ktoś zachorował na celiakię. Dzieje się tak dlatego, że w tej chorobie występują te same markery serologiczne, co w celiakii.

Nadwrażliwość na gluten - problem naszych czasów

Nie tylko zachorowania na celiakię powodują złe znoszenie kontaktu z glutenem. Istnieje również nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Jest to dolegliwość, która została wyodrębniona kilka lat temu, a przyczyny i skutki nie są nadal do końca znane. Choroba ta diagnozowana jest u osób, u których została wykluczona alergia na pszenicę oraz celiakię. To schorzenie uaktywnia się do nawet dwóch dni od spożycia produktu zawierającego gluten. Do objawów zaliczają się: wzdęcia, wymioty, biegunki, mdłości oraz zmiany na skórze.

ALERGIA NA PSZENICĘ

Reakcja alergiczna na pszenicę i jej podroby, oznaczać może szkodliwość zarówno na gluten, jak i na dowolne z niemalże setki białek występujących w tymże białku. U osób cierpiących na tę przypadłość, przeciwciała organizmu osoby chorej atakują białka pszenicy, w czasie gdy ciało jest w stanie alarmu lub czuje się zagrożone. Objawem tego “ataku” na organizm są swędzenia ciała, wysypki, bóle brzucha lub w wypadku wyjątkowo mocnej reakcji alergicznej - wstrząs anafilaktyczny.

ALERGIA NA GLUTEN A JEDZENIE

Oczywistością jest to, że na diecie bezglutenowej należy wyeliminować gluten. W związku z tym powinno się przestrzegać zasad i spożywać te produkty:

  • kasza jaglana, kukurydziana, gryczana,
  • mąka gryczana, jaglana, kukurydziana, ziemniaczana, amarantusowa, niskobiałkowa, kasztanowa,
  • płatki kukurydziane, gryczane, jaglane,
  • otręby ryżowe i kukurydziane,
  • soja i soczewica,
  • tłuszcze w postaci oleju kokosowego, masła, oleju roślinnego, oliwy z oliwek i smalcu,
  • nieprzetworzonego i świeżego mięsa, ryb, jaj, a w późniejszym etapie diety innych produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • wszystkie owoce i warzywa,
  • jednorodne przyprawy,
  • kawa naturalna, herbata, świeżo wyciskane soki,
  • produkty bezglutenowe.

W ostatnich czasach powstały firmy, które oferują mnóstwo produktów dla osób niespożywających glutenu w swojej diecie. W ramach swojej działalności tworzą produkty począwszy od chlebów i bułek bezglutenowych, po mieszanki do wypieku ciast niezawierających glutenu.

Z pewnością dieta bezglutenowa dobrze wpływa na utratę nadprogramowych kilogramów. Dzieje się tak, dlatego, że sporo produktów zastępujących gluten posiada sporo błonnika. On z kolei przyspiesza pracę jelit. Dlatego warto w diecie zwrócić uwagę na zawartość błonnika i decydować się na produkty bogate w ten składnik. Warto do stylu odżywiania dodawać kaszę gryczanę i quinoę, ponieważ to tzw. super food i są bogate w witaminy, a także antyoksydanty i błonnik. Poleca się również spożywanie komosy ryżowej i kaszy jaglanej.

W aktualnych czasach dieta eliminacyjna gluten jest nietrudna w przygotowaniu, a z pewnością pomoże wielu osobom zmagającym się z problemem nietolerancji glutenu.

Tekst powstał przy współpracy z marką SANOGLUTENFREE.

(materiał partnera)


Artykuł sponsorowany
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© tarnowska.pl | Prawa zastrzeżone